Kunst & CultuurOnderwijs Ooststellingwerf

Bij Kunst & COO worden wekelijks danslessen gegeven in de speciale danszaal in De Kampus te Oosterwolde. Alle dansgroepen worden normaliter getraind door Brigitte Hoogkamp. Hieronder volgt een beschrijving van de groepen.

Tijdens de 45 minuten les die de kinderen hebben komen er verschillende aspecten van dans aan bod. Bij kidsdance wordt op speelse wijze een basis gelegd voor de ontwikkeling in dans. De kinderen leren wat het betekent om te dansen op muziek en de ruimte om hen heen te gebruiken. De jonge dansers maken op een plezierige manier kennis met verschillende dansbewegingen, benamingen en posities die in de lesjaren die volgen steeds meer uitgebreid zullen worden. Ook eigen creativiteit speelt een grote rol, er is veel ruimte voor eigen inbreng en bewegingen van de kinderen. We doen het samen! We gebruiken bekende muziek van bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen en Junior Songfestival, maar ook instrumentale en onbekende nummers. Zo maken de kinderen kennis met allerlei verschillende muzieksoorten en stijlen en welke manier van bewegen daarbij past. Naast de verschillende oefeningen en dansspellen leren de kinderen elke periode een dans aan op muziek die op hun belevingswereld aansluit. Eens in de zoveel tijd zal deze dans aan ouders en andere belangstellenden worden gepresenteerd. Reuzespannend!!

De lessen worden gegeven op woensdag van 15.45-16.30

 

Leerlingen vanaf ca. 7 jaar oud zijn welkom in de les jazz 1. Tijdens deze les wordt er verder gegaan met de eerste stappen die in de les kinderdans zijn gezet. Maar ook leeftijdsgenoten die net aansluiten, zijn in deze groep van harte welkom. De muzikaliteit van de kinderen wordt verder ontwikkeld. Ze leren extra goed luisteren naar de muziek, het ritme en welk gevoel er bij de muziek hoort. Ook wordt er een goede basis voor de jazzdans gelegd. Snel, vrolijk, funky en stoer. Maar ook techniek, inlevingsvermogen en tekstbeleving komen aan bod! Jazzdans is een veelzijdige dansstijl waarmee je alle kanten op kan! Tijdens de lessen werken we met oefeningen aan onze techniek en lenigheid. Want hoge benen en een mooie draai willen we allemaal wel kunnen! Af en toe doen we spelenderwijs een toets waarbij de danstermen worden geoefend! Tijdens het maken van dansen is er ook ruimte voor de creativiteit van de kinderen. In groepjes gaan zij aan de slag om eigen dansjes te maken die later in het grotere geheel worden verwerkt! Zo leren de kinderen om samen te werken en niet alleen te reproduceren, maar ook zelf dingen te maken én onthouden en worden ze al voorbereid op het echte werk!

De lessen worden gegeven op maandag van 16:30-17:30 (Jazz 1a) en op woensdag van 16.30-17.30 (Jazz 1b)

In deze les wordt het allemaal een stuk serieuzer! De vorm van jazzdans wordt steeds meer zichtbaar. De leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs en uit het 1e en 2e jaar van de middelbare school zijn steeds meer geïnteresseerd in de inhoud van jazz en willen resultaat zien! Ze kennen veel van de danspassen bij naam en weten hoe de passen er uit zien en uitgevoerd moeten worden. Het accent ligt in de les jazz 2 en 3 veel op het maken van mooie lijnen, inleving en je passie voor dans gebruiken. We leren per periode 1 of meerdere dansen aan die steeds meer als een echte choreografie in elkaar wordt gezet. We laten de verschillende kanten van jazz zien met stoere, technische stukken waarbij we veel gebruik maken van richtingen en verschillende tempo’s tegenover rustige stukken die om meer gevoel en uitstraling vragen. Net als in de lessen kinderdans en jazz1 werken we ook in jazz 2 en 3 regelmatig vanuit de eigen creativiteit van de leerlingen. De eigengemaakte stukken krijgen meer vorm en worden gemaakt met meer muzikaliteit en gevoel voor dans en ruimte. Ook het contact met de leerlingen is heel belangrijk. Zeker op deze leeftijd willen de tieners graag hun verhaal delen en vragen ze regelmatig om je mening. Ze zijn vrij om dingen aan te kaarten en te vertellen wat hen bezighoudt. Die veiligheid wil ik graag creëren. 1 á 2 keer per jaar houden we een kijkmoment voor ouders en andere belangstellenden. Daarbij laten we minstens 2 stukken zien. Een presentatie houden we in de kleine zaal, maar een uitvoering met de andere groepen doen we in de grote zaal waar ruimte is voor veel publiek! Dat maakt het nóg echter!

De lessen worden gegeven op maandag van 17.30-18.30 (Jazz 3)* en op woensdag van 17.30-18.30 (Jazz 2) *momenteel nog geen groep. Bij voldoende aanmeldingen (6) start een nieuwe groep.

Wanneer je 15 jaar of ouder bent kan je terecht bij jazz 5. De basis van deze les ligt wederom bij de jazzdans. Stoer, funky, gevoelig en technisch. Net als bij de andere lessen bestaat deze les uit techniek, kracht, lenigheid, coördinatie en creativiteit. Maar in deze demogroep gaan we een stapje verder. Er wordt meer van de leerlingen gevraagd en de leerlingen willen veel leren en uitproberen! In 90 minuten wordt er veel werk verricht. We beginnen met een warming-up waarbij we met verschillende gecombineerde oefeningen door de zaal bewegen. Het komt hierbij aan op gebruik van coördinatie, techniek, snelheid en muzikaliteit. Oefeningen worden niet eindeloos uitgelegd, maar er wordt een beroep gedaan op de focus, concentratie en talent van de leerlingen. De leerlingen willen in deze les zoveel mogelijk dansen en creëren en we steken dan ook veel tijd in het leren en maken van choreografieën. De stijl van deze dansen komen vanuit de jazzbasis, maar we maken ook gebruik van andere stijlen. Modern, showmusical en lyrical jazz worden veel verwerkt in onze stukken. Daarin zijn uitstraling en houding, mooie lijnen en attack belangrijk, maar bovenal passie voor het dansen!! Passie en vertrouwen brengen deze groep tot een hoger niveau! Want naast de oefeningen en choreografieën die door de docent worden aangedragen, is eigenheid, inbreng en lef van de leerlingen ook heel belangrijk. De leerlingen willen zichzelf verbeteren, nieuwe dingen uitproberen en grenzen verleggen. Improvisatie is iets wat vaak terugkomt in de lessen. De muziek gaat aan en de leerlingen gaan zonder plan de dansvloer op. De muziek vertelt het lijf wat te doen, dus vaste ‘pasjes’ komen nu niet aan de orde. De mooiste dingen komen hieruit voort! Je hoeft geen supertalent te zijn wil je bij deze groep aansluiten. Natuurlijk zijn muzikaliteit en ritmegevoel belangrijk, maar het meest belangrijk is dat je heel graag wilt en je volledig geeft tijdens de lessen! Als je openstaat om meer te leren en jezelf te ontwikkelen dan is dit de juiste plek! De meiden willen hun passie graag overdragen op publiek! Zeker 2 keer per jaar houden we een presentatie/uitvoering. Rond de kerst en aan het einde van het seizoen mogen ouders en andere belangstellenden genieten van deze mooie, bijzondere groep! Genieten!

De lessen worden gegeven op maandag van 18.30-20.00

Ook volwassen dansliefhebbers kunnen bij ons terecht. In beweging blijven, maar op een persoonlijke en meer creatieve wijze dan in de sportschool? Dan is deze les perfect. Het plezier voor bewegen staat voorop! Mensen met of zonder ervaring zijn van harte welkom om hun liefde voor muziek en dans met ons te delen! We beginnen deze les met een warming-up voor de spiegel. Hierbij wordt op een dansante manier je lijf opgewarmd voor de oefeningen en de dans later in de les. Elk deel van je lijf wordt aangepakt en elke periode wordt er weer een nieuwe warming-up aangeleerd, zodat het spannend en uitdagend blijft. Na deze warming-up ‘in het midden’, gaan we verder met bewegen ‘over de lengte’. In rijen van 3-5 mensen naast elkaar wordt er met gecombineerde oefeningen door de zaal bewogen. Hierbij worden vooral coördinatie, snelheid en muzikaliteit aangepakt! De laatste 20-25 minuten worden gebruikt voor het leren en/of herhalen van een danscombinatie. Er wordt bekende en minder bekende muziek gebruikt, de ene keer een uptempo nummer en een andere keer iets rustigers. Veelal is de stijl van de danscombinatie jazz, maar zo nu en dan komt ook show/musical en modern aan bod! Tussendoor is er ruimte voor een praatje, maar ook lenigheid en kracht moeten onderhouden worden, dus er moet ook worden gewerkt! Een les met veel aspecten en variatie en een persoonlijke touch. De volwassenen kiezen er in principe voor om geen presentaties of voorstellingen meer te houden, maar in overleg is alles mogelijk!

De lessen worden gegeven op woensdagavond van 19.00-20.00

Is dansen wat je het liefste doet? Heb je al enige danservaring en wil je de beste danser worden die je kan zijn? Bij DansTalent! kun je je verder ontwikkelen op verschillende vlakken en in verschillende stijlen. Je volgt vier blokken in vier verschillende dansstijlen met na elke periode een presentatie om te laten zien wat je geleerd hebt! Er wordt gewerkt in niveaugroepen om het beste uit jezelf te halen!

Klassiek Ballet

Leer in dit blok de basis van klassiek ballet. Lichaamshouding, positie van armen en benen, typische bewegingen en passen die de basis vormen voor alle dansstijlen!
Onmisbaar als je van dansen houdt en je graag wilt ontwikkelen!

Modern/Jazz

Muziek vertelt een verhaal en in dit blok gaan we dit combineren met dans. Het combineren van bewegingsvormen, bijzondere muziek en veel eigen input vormen de basis van deze cursus. Een verrijking op dansgebied en een mooie manier om je eigen stijl te ontdekken en ontwikkelen!

Show/Musical

Hou je van de spotlights? Of wil je juist meer aan je uitstraling werken? In dit blok leer je dans en theater combineren. Vrolijke muziek met ondersteunende danspassen waarbij je je van top tot teen inleeft en een prachtige show leert neer te zetten!

Choreografie

Een dansles volgen is één ding, maar je eigen choreografie maken vraagt hele andere kwaliteiten. In de laatste weken van het seizoen leer je om bewegingen achter elkaar te zetten, een interessante combinatie te maken en je muzikaliteit toe te passen. Je sluit dit blok af met een zelfgemaakte choreografie.